Totaal aantal pageviews

zondag 5 april 2015

Chocola

Vandaag verschijnen op onze paasbrunchtafel  deze paaseitjes van Tony Chocolonely.

Er verschijnen natuurlijk nog meer lekkere dingetjes, en áán tafel verschijnen gasten, maar vandaag wil ik het even hebben over Tony Chocolonely.
Sinds 2005 bestaat deze chocola. Teun van de Keuken (Tony) bracht toen de eerste (lonely) chocoladereep (choco) op de markt.  En hier lees je waar zij voor staan:

Onze missie - op weg naar 100% slaafvrij

Wij zijn op weg naar 100% slaafvrije chocolade. Niet alleen in onze repen, in alle chocolade wereldwijd. Om dit voor elkaar te krijgen hebben wij een routekaart opgesteld die bestaat uit drie fasen.

Fase 1 – Tony’s maakt bewust

Sinds onze oprichting in 2005 stellen we misstanden in de chocoladewereld aan de kaak: we zoeken de pers op, voeren discussie met andere chocolademakers en gaan het gesprek aan met chocofans om het probleem bespreekbaar te maken. We willen iedereen vertellen dat het er oneerlijk aan toe gaat in de chocoladewereld: we hopen zoveel mogelijk chocofans bewust te maken van de misstanden in de chocoladewereld en te overtuigen dat het echt anders moet. Door onze chocoladerepen te verdelen in ongelijke blokjes bijvoorbeeld willen we deze discussie aanwakkeren.

Fase 2 – Bean to Bar

Als je iets wilt veranderen moet je zelf het goede voorbeeld geven. Daarom doen we onderzoek hoe we onze impact kunnen vergroten en is al onze chocolade niet alleen Fairtrade gecertificeerd, maar  kopen we sinds 2012 onder de naam ‘Bean to Bar’ onze cacao rechtstreeks in bij boeren in Ghana en Ivoorkust waar wij een langetermijn-relatie mee hebben. Voor de boer betekent dit dat hij zeker weet dat hij zijn cacao voor lange tijd en een goede prijs aan ons kwijt kan. En wij kunnen jou precies vertellen waar de cacao in jouw reep vandaan komt.
Toch is het minder simpel dan het nu klinkt. Want met geld alleen los je het probleem niet op, helaas. Door een directe lange relatie aan te gaan kunnen we van elkaar leren en elkaar helpen. Zo stimuleren we bijvoorbeeld voorlichting: zodat boeren bewust worden dat kinderarbeid écht niet normaal is en om de positie van vrouwen te verbeteren.

Fase 3 – Voorbeeld vindt navolging

Een 100% slaafvrije chocoladewereld kunnen we niet alleen creëren. Daarom willen we laten zien dat chocolade maken écht anders kan. Wij willen een rolmodel zijn. Door een schaalbaar en winstgevend handelsmodel te ontwikkelen in West-Afrika willen we andere chocolademakers inspireren om op een eerlijke manier zaken te doen. Zodat iedereen in de chocoketen krijgt waar hij recht op heeft. Help ons bewijzen dat het kan!

De tekst nam ik over van de site van Tony, waar je overigens nog veel meer info kunt vinden, hier, klik
Ik ben geen chocoholic hoor, maar ik houd er wel van.
Kleine beetjes helpen! Dus ik denk heel simpel, als ik dan wel eens chocola koop, laat het dan maar een soort zijn waar ik een schoon geweten van houd.
Behalve voor wat betreft de calorieën natuurlijk, want die zitten er gewoon in.


Vrolijk Paasfeest allemaal!

2 opmerkingen:

Katrien zei

De site bekeken en het filmpje gezien.
Ik had de verpakking al eens in de winkel zien liggen, bij de kassa van Deen.
Niet direct een verpakking waar de missie van het bedrijf van af te lezen valt.
Wel zijn ze succesvol :-) want ik lees dat ze door hun voorraad cacao heen zijn.

Ingrid Orens zei

Aha dat zijn dus die fameuze chocolonely eitjes... Ik had hier en daar er al iets over gelezen, maar ben ze hier in België nog nergens tegengekomen...