Totaal aantal pageviews

dinsdag 8 november 2011

Mona Lisa Mania

Ja, Mona Lisa Mania dus, in het Museum van de Twintigste Eeuw. Dit is de verzameling van Rob Kooyman, die zelf zegt dat hij niks met de Mona Lisa heeft:"Ik vind het een vreselijk schilderij. Ik vind er niets aan. Wim Pijbes noemde Mona Lisa 'Een overgewaardeerde seksloze nimf die je minzaam aanstaart'. Maar het feit dat ik in de veronderstelling verkeerde dat ik uniek was door dingen van de Mona Lisa te verzamelen, heeft alles aan het rollen gebracht". Nou Rob Kooyman was dus blijkbaar niet uniek, maar hij is nu wel een hele grote op verzamelgebied.
Mona Lisa... Het is maar een klein schilderijtje, 77x53, dat per jaar door ongeveer 8,5 miljoen mensen wordt bewonderd. Er zijn richtingaanwijzers in het Louvre die aangeven hoe je zo snel mogelijk bij het schilderij komt. Het gaat dan om haar glimlach en daar zijn heel wat theorieën over. Van een slecht gebit tot gezichtsverlamming, van zwangerschap tot een modeverschijnsel uit de 16e eeuw, van cracquelé tot het krimpen van het paneel en van onzekerheid over haar sekse tot de moederglimlach van Freud. Het is zelfs niet zeker wie er eigenlijk is afgebeeld. Het zou Lisa Gherardini kunnen zijn, de vrouw van de koopman Francesco del Giocondo. Daarom wordt ze in het Italiaans 'La Gioconda' genoemd. Dat is ook een woordgrapje: 'gioconda' is Italiaans voor vrolijke vrouw. Maar het zou ook de moeder van Leonardo da Vinci kunnen zijn en er wordt zelfs gezegd dat Leonardo zich zelf schilderde.
Al die onduidelijkheid maakt het wel spannend vind ik. In ieder geval was deze tentoonstelling erg leuk. Je houdt het niet voor mogelijk wat er allemaal bedacht is met de afbeelding van Mona Lisa.

1 opmerking:

Griemmank zei

Verzamelingen zijn altijd wel leuk om te bekijken. De Mona Lisa met de zeeuwse muts is echt leuk.