Totaal aantal pageviews

woensdag 16 november 2011

Daan Zonderland

Vorige week dus het laatste woensdagvraagje. De man op de foto was Daan Zonderland, pseudoniem voor Daniël van der Vat. Ik schreef dat de man wat sikkeneurig oogde, maar mij gedurende mijn hele jeugd een hoop plezier bezorgde. Dat kwam door zijn boeken. Ik heb ze voor de gelegenheid weer even opgezocht. Dit is Jeroen en de Jacht op de Echo. Maar dat was niet het eerste deel. Jeroen en de Zilveren Sleutel, daar begon het mee. En behalve de Jeroen-serie kende ik ook de boeken over Professor Zegellak en niet te vergeten Knikkertje Lik. Maar Jeroen, dat vond ik geweldig. Spannend, sprookjesachtig en erg grappig. In het begin las ik vooral vanwege het verhaal. Later werden de grapjes duidelijk. Ik ben ze nu opnieuw aan het lezen en het is weer- en dus nog steeds- geweldig leuk. Ik had zelf alleen dit deel en Knikkertje Lik, maar toen mijn kinderen klein waren, werd de serie opnieuw uitgegeven en heb ik die gekocht. Eigenlijk weet ik niet eens of ze de boeken hebben gelezen. Hoe dan ook, het is nog niet te laat.
Ja en dan die serie, de Prisma Juniores. Ik zag dat er mensen aan het verzamelen zijn en dat snap ik. Vroeger viel het me niet op, maar nu vind ik de serie fantastisch om te zien. Alle Bigglesboeken verschenen in de Prisma Juniores. Maar ook bijvoorbeeld Ellen op ballet, De televisietweeling, Het waait op de Maan, Het opwindende Balmasque. Ik was geen Bigglesfan, maar de andere boeken heb ik letterlijk stukgelezen, want zo sterk waren ze niet. Ik heb ze nog wel, maar vaak zonder kaft.

3 opmerkingen:

Marga zei

die heb ik nog: Ellen op ballet! Inderdaad bijna stukgelezen, maar de kaft zit er nog omheen! Ik ga 'm gauw herlezen!

Bertiebo zei

Ha Ellen op ballet.Ja ga maar lezen Marga en vertel hoe je het nu vond.

Nanos zei

Daan Zonderland heb ik niet herkend. Ik keek net even op de drie Jeroenboekjes die ik boven heb staan. Daar staat geen foto op, maar op de achterkant van Professor Zegellak en zijn koekoek staat de foto van jouw vraag.
Die Prisma Juniores waren geweldig. Even flink doorsparen en voor f1,25 had je er dan weer een. Ik las de Bigglesboekjes wel, maar Ellen op ballet ken ik niet. En Liesbeth en de juwelendieven kwam ik net ook weer tegen.
Helaas zijn de meeste Junioresboekjes uit mijn verzameling ten onder gegaan of bij een van de jongere kinderen uit ons gezin terecht gekomen. Het opwindende Balmasque, nee, dat heb ik niet meer.