Totaal aantal pageviews

vrijdag 21 oktober 2011

Kinderboeken

De Volkskrant had een actie om het mooiste kinderboek aller tijden te bepalen. Je moest een top 10 maken en dan kon je vijftig kinderboeken winnen. Ik wist van tevoren al dat ik dat lastig zou vinden, een top 10 maken. Er zijn zo veel geweldige kinderboeken. Maar ik deed toch mee natuurlijk, wetend dat als ik het op een andere dag nog eens zou proberen, mijn lijst er anders uit zou zien. Ik heb er verder niets meer van gehoord of gelezen, dus vandaag heb ik eens even gekeken en ik zag een tussenstand, deze:


Op deze lijst staan drie boeken die er bij mij ook op staan nl. Rupsje Nooitgenoeg, Jip en Janneke en De brief voor de koning. Maar waar is bijv. Ronja de Roversdochter? En waar is De Kinderkaravaan? Waar is Anne van het Groene Huis en waar..... ?Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het heeft mij er in ieder geval toe aangezet om de Kinderkaravaan nog eens te lezen. Dat vond ik als kind zo'n prachtig boek. Later heb ik wel eens geprobeerd om het voor te lezen op school, maar dat werd geen succes. Met sommige boeken is dat zo, ze zijn niet geschikt als voorleesboek, hoe mooi ook. Maar dit terzijde. Ik vond het nog steeds super en ik moest weer huilen bij het slot.

Wat is jullie favoriete kinderboek?


5 opmerkingen:

Nanos zei

Ik heb De Kinderkaravaan nooit gelezen als kind. Het zal er wel niet geweest zijn, in die katholieke bieb, ongeschikt voor katholieke kindertjes. En toen ik daarvandaan vluchtte, las ik alweer andere boeken. Jammer ja.

Bertiebo zei

Het is nog niet te laat...

Kitty zei

En toch zijn er kabouters, van Lea Smulders. Verhaaltjes en versjes en met een hoog opvoedgehalte, hihihi.

KnutzEls zei

Naast Jip en Janneke, dat zelfs deze week weer dienst deed, vond ik de boeken van Hugh Lofting over Dr. Doolittle fantastisch.

Martine zei

Uit mijn eigen kindertijd zijn me bijgebleven (naast de klassiekers als Afkes Tiental en De Negerhut van oom Tom, Alleen op de Wereld en noem ze maar op) Paultje en het Paarse Krijtje, De Vijf Brandweermannetjes en vooral, vooral de versjes van Annie MG Schmidt. En Paulus, die mag ik niet vergeten..
Uit de kindertijd van mijn kinderen schieten mij als eerste alle boeken van Paul Biegel te binnen, en het prentenboek van Monkie, dat arme aapje dat in een regenbui van de fiets af viel. En van toen ze groter werden Het Geheim van de Duim. Navraag bij Noor leerde me zonet, dat dat ook Noortjes favoriet was.