Totaal aantal pageviews

woensdag 24 augustus 2011

Asta's Ogen

Een hele tijd geleden hoorde ik op de radio een gesprek met Eveline Stoel. Zij schreef het boek Asta's Ogen. En ik dacht: dát boek wil ik lezen. Maar ik schreef het niet op en vergat het. Nu had ik een boekenbon en toen ik dit boek zag, hoefde ik niet verder na te denken.

'Indische geschiedenis is Nederlandse geschiedenis', lees ik op de achterkant van het boek. En dat is zo. Ik heb me al vaak verbaasd over wat ik allemaal over de Indische geschiedenis weet, terwijl ik er nooit geweest ben en geen familie of zelfs maar kennissen heb onder de Indische Nederlanders. Maar dit terzijde. Het boek. Laat ik beginnen met te zeggen dat het heel prettig en makkelijk leest. Het is een prachtig beschreven

familiegeschiedenis. Asta groeit op in Soerabaja, trouwt, krijgt kinderen, maakt de Japanse bezetting mee en de tijd daarna. Verliest haar man en komt in 1955 met haar moeder en zeven kinderen in Nederland aan. Asta's verhaal dáár en Asta's verhaal hier, daar gaat het boek over. Eveline Stoel heeft een relatie met Asta's kleinzoon en kent de familie dus heel goed. Zij is journalist en dit is haar eerste boek. Als ik sterren moest geven en vijf sterren was het hoogste, dan kreeg dit boek vijf sterren!!

Geen opmerkingen: